miercuri, 27 iunie 2012

Ştefan Petcu, magicianul din spatele viitorilor campioni


Petcu: „Am plătit pentru Bumbescu şi Iovan!“


Fostul mare fotbalist îşi povesteşte drama vieţii: a început titular la Steaua în sezonul ’85-’86, dar a fost dat afară înainte de câştigarea Cupei Campionilor Europeni.Ştefan Petcu a stat cinci zile în arest înaintea meciului cu Vejle BK din 1985, pe care l-a văzut la un televizor alb-negru pe care l-a acoperit cu o folie de plastic ca să se vadă parţial color.
Avea talentul lui Dobrin şi driblingul lui Maradona. I-a lipsit însă norocul de a fi prezent în momentele lui de maximă glorie alături de echipa de „vitezişti” a Stelei. Poate şi pentru faptul că Petcu a iubit la fel de mult viaţa ca şi fotbalul. 

Acum, când lumea aproape că l-a uitat, Fane Petcu e neschimbat. Şi-a păstrat mersul elegant şi pofta de glume, chiar dacă nu poate uita sub nici o formă cum a trecut pe lângă cea mai mare performanţă a fotbalului românesc: câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua. 

Sacrificat pentru Lăcătuş

Titular la începutul sezonului ’85-’86, Petcu a fost dat afară din Ghencea după câteva luni. Au existat tot felul de poveşti cu privire la izgonirea lui, iar cea mai cunoscută este aceea că a fost sacrificat pentru a-l salva pe Lăcătuş, colegul de cameră. 

„Pe Marius îl trimiteam la ora 22.00 să se culce. Eu veneam mai târziu, pe la ora 2.00. Dar mai era şi altceva. Numai eu ştiu de câte ori i-am scos pe Bumbescu şi Iovan. Luam totul asupra mea, pentru că pe ăştia doi îi căutau soţiile că nu mai ajungeau acasă după meciuri. Bineînţeles că vinovat era apoi Fane Petcu. Şi apoi am plătit pentru asta”. 

Fane Petcu îşi aminteşte însă cu plăcere de zilele de luni, când Valentin Ceauşescu chema la fotbal câţiva dintre „băieţi” pentru ca mai apoi toţi să se răcorească cu bere. „Făceam câte-o miuţă, la care se băga şi el bineînţeles. Apoi ne invita pentru o bere. Avea frigiderul plin, dar după prima sticlă ne gonea, de parcă, mai devreme, n-am fi fost îmbrăcaţi în acelaşi echipament”, spune ­Petcu.

Arestat pentru întârziere

Cele mai grele clipe petrecute la Steaua au fost în toamna anului 1985. „Dimineaţa eram plutonier, iar seara eram deja avansat la gradul de locotenent. Aşa erau timpurile. Înainte de meciul cu Vejle BK m-au băgat cinci zile la arest pentru că întârziasem la cantonamentul de la Hotelul Haiducul. Meciul acela l-am văzut cu soldaţii, la un televizor mic, alb-negru, pe care l-am acoperit cu o folie de plastic ca să se vadă mai colorat”, îşi aminteşte amuzat Petcu. 

A bătut un bucătar

Petcu e numai zâmbet când îşi aminteşte de tinereţe şi de greşelile pe care le-a făcut. „Am ajuns într-o seară mai târziu la popotă şi mi-era foame. Acolo l-am găsit pe bucătar beat. Nu ştiu ce făcuse cu mâncarea. Probabil o aruncase sau o vânduse. Mi-era foame şi de nervi cred că l-am trântit de vreo două uşi. Bineînţeles că, a doua zi, toată lumea aflase că Petcu îl bătuse pe cel care ar fi trebuit să-i dea de mâncare”, povesteşte amuzat fostul stelist.

Pe Marius îl trimiteam la ora 22.00 să se culce. Eu veneam mai târziu, îmi făceam apariţia pe la ora 02.00, nu îl deranjam.


A jucat 11 ani la FC Farul, dar şi două sezoane la Steaua, în echipa care a câştigat Cupa Campionilor Europeni la finalul sezonului 1985-86. Născut la Constanţa, pe 17 martie 1957, Ştefan Petcu este unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti ai Constanţei, atât prin performanţele realizate ca jucător cât şi prin talentul extraordinar pe care l-a avut. A impresionat de la început şi ca dovadă a fost promovat în echipa de seniori a Farului la 17 ani, iar la 18 ani debuta într-o partidă împotriva Universităţii Craiova. Driblingul fin şi pasa de geniu l-au propulsat în marea echipă a Stelei, însă nu a avut şansa de a evolua şi în finala de la Sevilla. După un sezon la Oradea, s-a întos acasă, la Constanţa, unde i-a încântat pe suporterii Farului până aproape de finalul carierei, încheiată în 1992 la Portul, la vârsta de 35 de ani. Au urmat aproape 15 de ani antrenorat la grupele de juniori ale FC Farul, iar din 2008 s-a alăturat echipei Academiei “Gheorghe Hagi“.
„Au fost clipe frumoase, dar şi mai puţin bune la Farul. Am plecat din cauza condiţiilor de pregătire pentru că ajunsesem să cumpărăm împreună cu părinţii echipament de joc şi mingi. A urmat o discuţie cu Hagi şi am acceptat propunerea pentru că la Academie sunt condiţii foarte bune de pregătire, cele mai bune din ţară. Am început din primul an ca antrenor al juniorilor A şi s-a obţinut un loc 3 la Campionatul Naţional, chiar dacă, personal, cred că se putea mai mult. La Academie totul se face în grup. Nu este cineva care să decidă de unul singur. Concepte de joc, idei tactice, pregătirea în întregime, din toate punctele de vedere, au loc în urma unor discuţii între colectivul de antrenori“, mărturiseşte antrenorul Ştefan Petcu. Contrar părerilor generale, cum că a reuşit în special datorită talentului, Petcu afirmă că a muncit foarte mult ca jucător. „Talentul îl ai sau nu, dar dacă nu munceşti suficient de mult degeaba ai talent. Eu am trecut prin multe sacrificii şi am muncit foarte mult pentru a ajunge la un nivel ridicat. Sunt copii şi există multe tentaţii la această vârstă de 17-18 ani. De aceea îmi rezerv la fiecare antrenament câte 15-20 de minute în care discut cu ei şi încerc să le transmit un mesaj care să îi ajute mai departe. În plus, Gică Hagi le asigură totul, iar în viitor avem speranţa că putem să dăm jucători de 18-20 ani echipelor mari. Dacă îi dai la 25 de ani deja este târziu, mai joacă câţiva ani şi apoi se lasă“, spune fostul jucător al Farului.
FOTBALIST DE CLASĂ. Petcu a fost un fotbalist cu adevărat de clasă, dar căruia şansa i-a surâs mult prea puţin. Faptul că fusese adus la Steaua în sezonul 1983-84 de către Ion Alecsandrescu pentru a fi noul coordonator de joc al Stelei, iar în schimbul său la Farul a fost cedat internaţionalul Ştefan Sames, vorbeşte de la sine despre calităţile extraordinare pe care le avea Ştefan Petcu. A fost perioada de maximă glorie, în care a câştigat campionatul şi Cupa României cu Steaua, fiind chiar căpitanul echipei în lipsa lui Tudorel Stoica. Acum, la 53 de ani, încearcă din postura de antrenor al Academiei de fotbal “Gheorghe Hagi“ să ofere Constanţei, fotbalului românesc şi, de ce nu, celui mondial, un nou... Ştefan Petcu. „Cred că deja s-a născut un nou Ştefan Petcu. Alin Cârstocea are multe din calităţile mele, dar totul va depinde de el. Are mult talent, însă doar dacă va munci mult în continuare, dacă va fi serios şi disciplinat, va ajunge un jucător important“, consideră Petcu, care spune că a avut în carieră două modele: „Nicolae Dobrin şi Johann Cruyff au fost doi jucători pe care i-am divinizat pentru ceea ce reuşeau să facă pe teren“. Petcu nu a uitat perioada petrecută la Farul, considerând că acolo este casa sa. „Îi respect pe suporterii Farului şi le mulţumesc că mă apreciază încă, dar nu îi pot înţelege pentru ceea ce au scandat împotriva lui Hagi. Nu este Hagi de vină pentru managementul slab de la Farul. A încercat în mai multe rânduri să se implice la Farul, nu a fost lăsat, iar când pe banii lui a început un proiect cum nu mai există în ţară, este nedrept să fie judecat pentru că face la Constanţa ceea ce nimeni nu mai face în întreaga ţară. La Farul este casa mea, dar nu poţi să mori de foame în casa ta“, este concluzia fostului magician de la Farul şi Steaua. În cariera de jucător, Ştefan Petcu a disputat aproape 400 de partide în Divizia A şi B în perioada 1974-1992, evoluând pentru Farul, Steaua, FC Bihor, Unirea Slobozia şi Portul Constanţa.


Academia “Gheorghe Hagi“, model pentru cluburile de fotbal din ţară

De la înfiinţare şi pînă acum au fost selecţionaţi aproximativ 400 de copii ce vor forma toate grupele de vîrstă ale echipelor de la această Academie, exceptînd echipa de seniori. A fost creată şi formaţia de seniori, Viitorul Constanţa, care încă de la primul sezon de activitate va evolua în al treilea eşalon al ţării. Aceste realizări într-un timp record, nu fac altceva decît să demonstreze că proiectele vizate la înfiinţare au mari şanse de reuşită. Formarea unei echipe competitive de seniori, creşterea şi formarea unor jucători de valoare care să poată evolua la marile formaţii ale campioantului, par obiective uşor de realizat atunci cînd copiii au la dispoziţie toate condiţiile propice performanţei. S-au efectuat cantonamente cu grupele de la patru categorii de vîrstă. Astfel, grupele de 10-12 ani şi 13-14 ani s-au pregătit la Sovata, grupa de 15-16 ani a făcut două cantonamente, la Tîrlungeni (jud. Braşov) şi Reşiţa, iar grupa 17-18 ani a efectuat două stagii la Tîrlungeni şi va mai efectua încă unul la Braşov. Nu în ultimul rînd, în perioada 24-29 august, la Albena (Bulgaria), juniorii A (17-18 ani), juniorii B (15-16 ani) şi juniorii C (13-14 ani) vor participa la turneul internaţional “Aliot Cup“. “Vrem să creăm copiilor toate condiţiile, la fel cum au şi echipele de seniori ale marilor echipe. Fiecare trebuie să aibă cîte un rînd de echipament, să se pregătească în cele mai bune condiţii, să aibă tot ce este necesar pentru a simţi că se află într-un mediu bun. Avem în prezent 3-400 de copii la Academie în afara jucătorilor de la echipa de seniori şi cred că se vede munca depusă din iarnă şi pînă acum. Scopul nostru este de a aduce jucători la un nivel la care să poată face pasul spre marile echipe. Din septembrie vom evolua în toate competiţiile naţionale cu echipe la toate categoriile de vîrstă. Nu trebuie uitat că sîntem încă într-un proces de formare care va mai dura iar obiectivul în acest moment este formarea unor formaţii competitive pentru fiecare categorie de vîrstă“, a declarat Gheorghe Hagi. Academia de fotbal “Gheorghe Hagi“ cuprinde 3 grupe pentru copii cu vîrste între 7-9 ani (pregătirile au loc pe terenul sintetic de la hotelul “Iaki“), trei grupe pentru copii cu vîrste între 10-12 ani (pregătirea se desfăşoară pe terenurile “CFR“ şi “ITC“), o grupă de 13-14 ani, o grupă de 15-16 ani şi o grupă de 17-18 ani (toate aceste trei grupe se vor pregăti pe terenul “Voinţa“ şi la Năvodari). Toate aceste grupe vor efectua pregătirea din 2010 pe terenurile Academiei, acestea urmînd să fie construite pînă în vara anului viitor.
Foto rar: Steaua 1983/1984: sus: Duckadam, Piţurcă, Fl. Marin, Tătăran, Marcel PUŞCAŞ, Ştefan Petcu; jos:Tudorel Stoica, Eduard, Anghelini, Laurenţiu Nicolae, Câmpeanu
Foto: Steaua 1984-1985; sus: Fane Petcu, Eduard, Bumbescu, Piţurcă, Boloni, Majearu; la mijloc:Iordănescu, Bărbulescu, Tătăran, Duckadam, Stângaciu, Belodedici, Iovan, Jenei; jos: Laurenţiu, Lăcătuş, Balint, Soare?, Radu II, Marcel PUŞCAŞ, T. Stoica




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu